Rozmaitości

Jak zorganizować zmywalnię w lokalu gastronomicznym?

InfoGdansk
22 listopada, 2022

Dla każdego lokalu gastronomicznego bardzo ważne jest stworzenie dobrej zmywalni naczyń. W tym procesie dba się o wszystkie naczynia, a także szklanki i sztućce. Najważniejszym elementem tego systemu jest zmywarka gastronomiczna, która musi być regularnie konserwowana i czyszczona, aby mogła prawidłowo funkcjonować.

Czym jest zmywalnia?

Zmywalnia to przestrzeń, w której myje się i czyści naczynia. W tym przypadku można ją nazwać „zmywakiem” lub „zmywalnią naczyń”. Pomieszczenia takie wykorzystywane są w restauracjach, kawiarniach i innych lokalach, w których serwuje się jedzenie.

Jakie urządzenia powinny znaleźć się w zmywalni w restauracji?

Zmywarki przemysłowe to urządzenia, które używane są w restauracjach i hotelach do mycia naczyń po ich użyciu przez klientów. Różnią się znacząco od znanych nam urządzeń domowych tym, że cykl w takiej zmywarce może trwać zaledwie dwie minuty. Poza zmywarką należy w zmywalni umieścić inne niezbędne urządzenia, takie jak:

  •       pojemniki na odpady,
  •       zlew z baterią gastronomiczną z prysznicem wyposażony w rozdrabniacz do odpadów,
  •       wyparzarka do naczyń,
  •       stojaki na brudne naczynia,
  •       stojaki do osuszania naczyń,
  •       szafy gastronomiczne przelotowe na czyste naczynia.

Jednak ilość i rodzaj urządzeń zależy od wielkości lokalu. Wiadomo, że duża restauracja hotelowa będzie mieć przestrzeń i konieczność na usytuowanie zmywalni w osobnym pomieszczeniu, natomiast mały bar takiej potrzeby nie będzie miał. Wszystkie urządzenia niezbędne w zmywalni znajdziesz w sklepie Gastroprofit.

Czy wyparzarka i zmywarka są konieczne?

Wyparzanie naczyń w lokalach gastronomicznych jest obowiązkowe, dlatego wyparzarki gastronomiczne to produkt, który musi się w takiej zmywalni pojawić. Można zrezygnować ze zmywarki, co jednak przysposobi nam kłopotów – konieczne będzie zmywanie ręczne, które zużywa więcej wody i jest wolniejsze. W małej gastronomii dobrym wyborem będzie zatem zmywarka przemysłowa z możliwością wyparzania naczyń. Szeroki wybór zmywarek znajdziesz pod linkiem: https://gastroprofit.pl/Zmywarki-gastronomiczne-c4208.

Jak dobrać zlew do zmywalni?

Zlew powinien być łatwy w czyszczeniu i mieć dodatkowy blat. Dzięki niemu będziesz mógł ustawić kosz na naczynia pod ręką w czasie spłukiwania naczyń. Najwygodniejsze do tego celu są baterie gastronomiczne z prysznicem, które mają regulowany strumień i dobrze radzą sobie nawet z zaschniętymi talerzami. Drugą najważniejszą rzeczą są wymiary zlewu: nie powinien być ani za mały, ani za duży, ale w sam raz na nasze potrzeby. Dlatego też można rozważać zarówno zlewy jedno-, jak i dwukomorowe.

Gdzie umieścić zmywalnię?

Jak wiadomo, zmywalnie są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Aby ułatwić ich użytkowanie i utrzymać kuchnię w czystości, należy dobrze zorganizować miejsce na nią. Przede wszystkim powinieneś zdecydować się na osobne pomieszczenie obok kuchni. Dzięki temu Twój personel nie będzie musiał przechodzić przez jadalnię lub inne miejsca, do których wchodzą i wychodzą klienci. Po drugie, wybierz lokalizację, która umożliwia łatwy dostęp podczas ładowania i rozładowywania naczyń do zmywarki, a także przechowywanych w pobliżu środków czystości. Wreszcie, rozważ zainstalowanie zamków na drzwiach prowadzących do tego obszaru, aby żadne nieupoważnione osoby nie mogły wejść podczas jego użytkowania.