Rozmaitości

Włoskie oliwy – gdzie można je kupić i którą z nich wybrać? Podpowiadamy

InfoGdansk
23 sierpnia, 2022

Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, czy po prostu lubisz dobre jedzenie, na pewno słyszałeś o włoskiej oliwie. Jest to jeden z najważniejszych składników kuchni włoskiej. Jest używany do przygotowywania wielu potraw. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytania dotyczące tego, gdzie można kupić oliwę pochodzącą prosto z Włoch, a także jakie są rodzaje tego produktu.

Włoska oliwa gdzie można ją kupić?

Czy oryginalną włoską oliwę można kupić w naszym kraju? Odpowiedź brzmi – tak! Tradycyjna oliwa z oliwek pochodząca z Włoch jest dostępna w wielu sklepach, a także online. Co jednak z pozostałymi rodzajami tego produktu? Je również można bez problemu zakupić, chociaż może są już nieco mniej popularne. Trzeba zatem wiedzieć, gdzie ich szukać.

Najlepszą możliwością jest skorzystanie z oferty sklepu specjalistycznego. Teraz możesz go znaleźć bez wychodzenia z domu. Wystarczy jedynie skorzystać z przeglądarki internetowej. Spójrz np. na stronę https://clickitalia.pl/pl/c/Oliwa/49. Jest to sklep internetowy, który oferuje włoskie produkty. Wśród nich można znaleźć także oliwę.

Którą włoską oliwę warto wybrać?

Odpowiedź na to pytanie może być bardzo interesująca dla osób, które uwielbiają gotować lub interesują się kulinariami. Istnieje kilka głównych rodzajów oliwy, które można spotkać na półkach sklepowych. Ich wybór powinien być uzależniony głównie od potrzeb i preferencji. Czy jest jednak produkt, który zasługuje na szczególną uwagę?

Przyjmuje się, że jest nim oliwa z oliwek extra virgin. Uważana jest za jeden z najbardziej wartościowych olejów. Jest tłoczona na zimno i ma najwyższą klasę jakości. Co więcej, olej ten posiada wysokie stężenie kwasów tłuszczowych, dlatego też jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Można go używać do sałatek, dań głównych oraz do pieczenia.

Dlaczego warto spożywać oliwy tłoczone na zimno?

Jest kilka powodów, dla których warto spożywać oliwy tłoczone na zimno. Po pierwsze, to zdrowy dodatek do wielu dań. To dlatego, że produkty te są bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Są również bardzo uniwersalne. Potrafią dodać smaku i aromatu wielu potrawom.

Oprócz tego oliwy tłoczone na zimno uważane są za bardzo lekkostrawne. Są przede wszystkim łatwo przyswajalne przez organizm, a ich trawienie jest krótkie i łagodne. Jest to możliwe dzięki temu, że nie zawierają żadnych dodatkowych składników, które mogłyby utrudnić cały proces.
To również dobry wybór dla osób, które chcą się odchudzać. Oliwy są bardzo sycące i dostarczają organizmowi energii potrzebnej do spalania tłuszczu. Docenić należy również ich bogactwo w błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi.