Torty to nieodzowny element każdej ważnej uroczystości. Trudno jest przecież wyobrazić sobie urodziny, chrzest, komunię czy wesele bez tego słodkiego wypieku. Jednak sam tort to jednak nie wszystko – kluczem do sukcesu jest jego piękna i atrakcyjna forma. Szukasz pomysłu na wyjątkowe dekoracje na torty? Poznaj zatem nasze inspiracje!
Owoce – smaczna i prosta dekoracja na tort
Jedną z najprostszych, a zarazem najbardziej efektownych dekoracji, wykonasz przy pomocy kremu i świeżych owoców. Ta minimalistyczna ozdoba sprawdzi się szczególnie latem, kiedy możesz wybierać spośród wielu sezonowych owoców, takich jak maliny, truskawki, wiśnie, porzeczka czy borówki.
Całe zadanie jest bardzo proste – poradzą sobie z nim zatem nawet osoby początkujące. Wierzch tortu należy dokładnie pokryć kremem. Stanowi to swego rodzaju podstawę, do której owoce będą mogły się przykleić. Możesz dodatkowo wykonać stożki z kremu, które sprawdzą się szczególnie przy wiśniach czy malinach. Na tak udekorowanym torcie możesz już ułożyć owoce według własnego uznania. Wystarczy, że przyłożysz je do kremu i lekko dociśniesz. Tak ozdobiony tort należy wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
Dekoracje na tort z masy plastycznej
Do wykonania tego rodzaju dekoracji możesz wykorzystać masę cukrową, marcepanową lub z pianek marshmallow. Stworzysz z nich dowolne kształty i figurki, zupełnie jak z plasteliny. Wystarczy zabarwić masę barwnikiem spożywczym, a następnie uformować z niej ozdoby. Pomogą Ci w tym gotowe formy, które dostępne są m.in. w ofercie sklepu https://mf3d.com.pl/. Znajdziesz tam szeroki wybór foremek i stempli niemal na każdą okazję. Chrzciny, komunia, a może roczek? Na każdą z tych uroczystości odpowiednio się przygotujesz!
Zastanawiasz się, jak umieścić gotowe figurki na torcie? Zadanie to nie jest skomplikowane – wystarczy, że przykleisz je do wypieku za pomocą odrobiny lukru lub kremu.
Co jeszcze sprawdzi się jako dekoracja tortu?
Osoby zajmujące się tworzeniem tortów wiedzą, że do dekoracji można użyć znacznie więcej składników – i to takich, które są w zasięgu każdego z nas. Ciekawą ozdobę stworzysz za pomocą kwiatów jadalnych lub cukrowych. Bez problemu przykleisz je na powierzchni ciasta, przez co wypiek zyska eleganckiego wyglądu.
Jednym z prostych sposobów na udekorowanie słodkiego wyrobu jest użycie roztopionej czekolady. Możesz polać nią wierzch tortu, uzyskując efekt spływania po bokach. Wykorzystasz ją także do tworzenia figurek, napisów czy innych ozdobnych elementów.