Dawniej wybór miodu był prostszy – sięgało się po ten, który był dostępny z lokalnych źródeł. Złotą słodycz kupowano na targu, ryneczku lub bezpośrednio od miejscowego pszczelarza. Dziś sytuacja wygląda inaczej. W pasiekach, na bazarkach, jarmarkach, ale też na półkach sklepów stacjonarnych i internetowych, można znaleźć rozmaite rodzaje miodu. Wielbiciele słodyczy mogą wybierać spośród różnych odmian, ale czy każdy z oferowanych produktów jest równie wartościowy?
Tylko prawdziwy miód z zaufanej pasieki
Na wstępie trzeba od razu odrzucić miody sztuczne, które są imitacją pszczelich wyrobów. Jest to słodki ulepek pozbawiony głębi smaku i prozdrowotnych właściwości. Sięgając po miody, należy wybierać wyłącznie te naturalne, bo tylko one obfitują w enzymy, antyoksydanty, minerały i inne cenne składniki. Najlepsze miody pochodzą z miejsce, w których pszczelarze dbają o dobrostan pszczół, troszcząc się o zdrowie rojów. Wartościowym źródłem wiedzy o dobrych praktykach i ochronie tych pożytecznych owadów jest Fundacja Pszczoła Musi Być, warto odwiedzić jej stronę internetową, gdzie można znaleźć cenne informacje na temat zrównoważonego pszczelarstwa oraz jego wpływu na ochronę środowiska.
Wybierając miód z zaufanego miejsca, można mieć pewność, że w słoiku znajduje się prawdziwy, nieprzetworzony produkt. Niestety, nie wszyscy pszczelarze są uczciwi. Rynek zalany jest fałszywym miodem. Może mieć on niższą cenę, ale jego jakość jest nieporównywalna do naturalnego specjału. Tego typu produkty są mieszane z syropami glukozowo-fruktozowymi lub też podgrzewane, co zabija ich wartość odżywczą.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Koneserzy pszczelich produktów rozpoznają prawdziwy miód po jego głębi i aromacie. W słoiczkach, które zawierają prawdziwy miód, na powierzchni zbiera się charakterystyczny kożuszek. Ponadto można przeprowadzić test, nabierając płynny miód na łyżkę i rozlewając go na spodek – jeśli jest naturalny, powinien tworzyć stożek, fałszywy będzie się rozlewał.
Miód płynny vs miód skrystalizowany – który lepszy?
Każdy miód po pewnym czasie zaczyna zmieniać stan skupienia i z patoki robi się krupiec. To naturalny proces krystalizacji, który świadczy o jego autentyczności. Jeśli miód pozostaje płynny przez wiele miesięcy, może to oznaczać jego podgrzewanie lub mieszanie z syropami cukrowymi. Czas tej przemiany dla poszczególnych gatunków jest odmienny. „Dla przykładu miody rzepakowe krystalizują już w ciągu kilku tygodni od zebrania, a akacjowe mogą pozostawać w stanie patoki nawet przez kilkanaście miesięcy. Niezależnie od rodzaju, skrystalizowany miód zachowuje swoje właściwości i wciąż jest pełnowartościowy” mówi Artur Sobeczek, współzałożyciel Fundacji Pszczoła Musi Być.
Warto dodać, że jeśli ktoś bardziej lubi, gdy słodycz ma płynną konsystencję, może wykorzystać wodną kąpiel do odwrócenia stanu skupienia. Jednak należy pamiętać, by nie przekraczać 40°C – powyżej tej temperatury miód traci część prozdrowotnych właściwości.
Która odmiana jest najlepsza?
Wybierając miód, można kierować się preferencjami smakowymi – sięgnąć np. po głęboki, lekko ostry miód gryczany, czy też np. bardzo słodki mniszkowy. Trzeba wiedzieć, że każda odmiana ma nie tylko unikalne cechy pod względem smaku, ale też wartości odżywczych. W zależności od rośliny, z której pochodzi nektar, miód przejmuje jej charekterystyczne właściwości, np. miód lipowy idealnie sprawdza się w czasie przeziębień, działa wykrztuśnie, napotnie i rozgrzewająco.
Czy miód może się zepsuć? Sprawdź, jak go przechowywać
Na miodzie musi być umieszczona etykieta zawierająca podstawowe informacje, takie jak m.in. przydatność do spożycia. Wynika to wyłącznie z uregulowań prawnych, ponieważ miód to produkt, który jest długowieczny, o czym świadczą choćby znaleziska archeologiczne – miody liczące tysiące lat, wciąż nadawały się do spożycia.
Trwałość miodu wynika z naturalnych właściwości konserwujących, takich jak niska zawartość wody i obecność enzymów o działaniu antybakteryjnym. Jednak, żeby produkt nie stracił swoich właściwości i się nie popsuł, musi być odpowiednio przechowywany. Potrzebny jest szczelny, czysty słoik i chłodne suche miejsce z dala od promieni słonecznych. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://www.pszczolamusibyc.pl/blog/czy-miod-moze-sie-zepsuc/.