Rozmaitości

Wymienniki ciepła i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym

InfoGdansk
18 kwietnia, 2023

Świadomość konsumencka branży spożywczej rośnie — to bezapelacyjny fakt. Z tego względu firmy przetwórstwa żywności decydują się na wprowadzenie wysokich standardów technologicznych. Przykładem mogą być wymienniki ciepła. Obecnie przemysł spożywczy korzysta z najnowocześniejszych rozwiązań urządzeń ciepłowniczych, dzięki czemu konsument zyskuje produkt wysokiej jakości. Czytaj dalej i sprawdź, w jaki sposób branża spożywcza wykorzystuje wymienniki ciepła.

Dlaczego wymienniki ciepła są tak ważne w przemyśle spożywczym?

Wymienniki ciepła to kluczowe urządzenia przemysłu spożywczego. Ich działanie polega na przekazie energii, która pochodzi z różnicy temperatury.

Wyróżnia się wiele typów wymienników ciepła, przy czym dla branży spożywczej istotne znaczenie mają urządzenia o wysokiej klasie wydajności.

Popularne są wymienniki ciepła płaszczowo-rurowe. Mają pionową konstrukcję, która sprawdza się na niewielkich, ograniczonych przestrzeniach. Często można spotkać także modele płytowe. Są bardzo szczelne i odporne na działanie zmiennych temperatur, a także wyróżniają się szerokim zakresem ciśnienia roboczego.

W zależności od produkowanych artykułów spożywczych stosowane są pasteryzatory, parowniki, zamrażarki, kotły i inne urządzenia.

Znaczenie wymienników ciepła w przemyśle spożywczym

Wydajne, oszczędzające miejsce i niezawodne wymienniki ciepła mają fundamentalne znaczenie przy produkcji np. nabiału, olejów, czy też napojów, w tym także tych alkoholowych. Są typowymi urządzeniami w:

  • Mleczarstwie — tutaj istotne znaczenie ma pasteryzacja, dzięki której redukuje się Używa się wymienników ciepła, które podgrzewają mleko, utrzymują temperaturę, a następnie ochładzają produkt.
  • Browarnictwie — wymienniki ciepła wspomagają proces produkcji, a ich zastosowanie zapewnia wysokiej klasy piwo. Dzięki kontroli temperatury i ciśnienia maksymalizuje się uzyskiwane efekty.
  • Produkcji napojów — w wymienniku ciepła schładza się wodę, do której później dodawany jest syrop. Roztwór jest ponownie ogrzewany, a następnie schładzany. Prawidłowe działanie urządzeń zapewnia niski koszt eksploatacji.
  • Produkcji olejów — wymienniki ciepła zapewniają prawidłowy przebieg rafinacji. Urządzenia te pozwalają na maksymalny odzysk energii, zmniejszają koszty produkcji, a przy tym pozwalają zachować smak i składniki odżywcze produktów, eliminując z nich zanieczyszczenia i przebarwienia.
  • Cukiernictwie — wymienniki zwiększają wydajność pracy i zapewniają efektywne wykorzystanie energii w branży cukrowniczej.

Ostatnim zastosowaniem są stacje CIP — czyli systemy mycia urządzeń. Ze względu na obowiązujące normy, producenci żywności muszą dbać o jakość swoich produktów. W tym przypadku wymienniki ciepła podgrzewają roztwór myjący krążący w obiegu.

W jakim celu stosuje się wymienniki ciepła w przemyśle spożywczym?

Każdy obszar branży spożywczej, w tym np. produkcja towarów, magazynowanie, transport oraz dystrybucja, wymaga utrzymania odpowiedniej temperatury, która niezbędna jest do zapewnienia optymalnych warunków artykułom spożywczym. W tym celu stosuje się wymienniki ciepła, czyli urządzenia chłodzące lub podgrzewające. Dzięki nim prawidłowo przebiegają takie procesy jak: fermentacja, suszenie, pasteryzacja, rafinacja.

Więcej informacji znajdziesz na: https://hexonic.com/.

Materiał zewnętrzny.