Rozmaitości

Probiotyki i prebiotyki – jak mądrze wspierać własny organizm?

InfoGdansk
30 października, 2023
Zdjęcie: Probiotyki i prebiotyki – jak mądrze wspierać własny organizm? Źródło: Wikimedia Commons.

Wraz nastaniem jesiennej pory wraca temat dbałości o zdrowie i ogólną kondycję naszego organizmu. Możliwości nie brakuje, poza szerokim zakresem działań i aktywności warto też pomyśleć o poprawnym działaniu naszego układu pokarmowego.

Układ trawienny odgrywa rolę większą niż może się wydawać, bo oprócz zaopatrzenia organizmu w niezbędną energię odpowiada też za działanie układu odpornościowego, regulację masy ciała, a nawet sferę nastroju i emocji.

Dlaczego probiotyki są takie ważne?

Z prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego wynika więc dobra kondycja i stan zdrowotny naszego organizmu . Kluczowym zagadnieniem jest w tym przypadku dieta (czyli skład i struktura spożywanych posiłków), częstotliwość i pora spożywania. I nie tylko, bo o działaniu układu pokarmowego decyduje też zawarta w jelitach flora bakteryjna, która wspiera procesy trawienne, a jak współczesne badania wskazują – również całościowe funkcjonowanie organizmu.

Bakterie w organizmie? Takie nasuwa się pytanie, ale bez obaw – w przewodzie pokarmowym występuje około 40 bilionów  bakterii, które odgrywają bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Takie mikroorganizmy wspierają proces trawienia oraz ograniczają rozwój niekorzystnie oddziałujących drobnoustrojów.

Najnowsze badania naukowe wskazują nawet na związki wewnętrznej flory bakteryjnej z ogólnym nastrojem, energią funkcjonowania, a nawet podatnością na stany depresyjne.

Wspomniane bakterie wywodzą się z najlepiej rozpoznanych rodzajów Lactobacillus, Bifidobacterium i wielu innych.

Niestety wewnętrzną florę bakteryjną można łatwo zniszczyć lub też zachwiać jej działaniem. Przykładem może być kuracja antybiotykowa, której celem jest zniszczenia bakterii chorobotwórczych, ale niepożądanym skutkiem ubocznym jest wyjałowienie wspierającej organizm flory bakteryjnej.

Z pomocą przychodzą tak zwane probiotyki, czyli preparaty zawierające żywe kultury bakteryjne, które podane we właściwy sposób i we właściwej ilości prowadzą do pozytywnych efektów zdrowotnych.

Takie preparaty-probiotyki:

  • przywracają równowagę bakteryjnej flory jelitowej, zwłaszcza po przeprowadzonej kuracji antybiotykowej;

  • poprawiają trawienie, czyli wchłanianie składników odżywczych z pokarmu;

  • stymulują pracę układu odpornościowego;

  • ograniczają rozwój szkodliwych drobnoustrojów;

  • probiotyki ginekologiczne pomagają zwalczać infekcje w miejscach intymnych;

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry.

Zatem znaczenie probiotyków jest większe niż mogłoby się wydawać. O tych preparatach powinny pamiętać osoby odczuwające dolegliwości jelit i ogólnie układu pokarmowego oraz podatne na alergie pokarmowe. Wsparcie działania flory bakteryjnej łagodzi przebieg takich podrażnień.

Zobacz więcej – https://www.izielnik.pl/probiotyki-prebiotyki

O preparatach probiotycznych warto też pomyśleć przed podróżą (w trakcie również) do krajów o cieplejszym klimacie, wzmocniona flora bakteryjna ograniczy niepożądane skutki działania obcych gatunków drobnoustrojów.

Kilka słów o prebiotykach

Ze względu na podobieństwo nazwy probiotyki można łatwo pomylić z prebiotykami, jednak znaczenie i zastosowanie tych drugich jest inne. Prebiotyki stanowią pożywkę dla dobroczynnie działających bakterii jelitowych, aktywizują więc i wzmacniają korzystną dla organizmu florę bakteryjną.

Szerzej wyjaśniając – prebiotyki to węglowodany niestrawione w górnej części układu pokarmowego, odporne na działanie enzymów i kwasów żołądkowych. W niezmienionej formie trafiają więc do jelita grubego i dopiero tam pod wpływem bakterii jelitowych ulegają fermentacji.

W rezultacie powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – pożywka dla jelitowej flory bakteryjnej.

Substancje prebiotyczne pośrednio przyspieszają proces gojenia i regeneracji nabłonka jelitowego, podtrzymują prawidłowe pH w jelicie, zwiększają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu oraz wydatnie ograniczają wzrost bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.

Ponadto zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych i biegunek oraz wspierają metabolizm glukozy i białek w wątrobie. Poprzez zwiększenie objętości treści pokarmowej stymulują jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii, czyli używając fachowego określenia – poprawiają perystaltykę jelit.

Gdzie szukać probiotyków i prebiotyków?

Z pomocą przychodzi nasze naturalne otoczenie i właściwie skomponowana dieta, bowiem zarówno probiotyki jak i prebiotyki występują w dostępnych i doskonale znanych produktach żywnościowych.

Właściwości probiotyczne wykazują produkty sfermentowane z wysoką zawartością kwasu mlekowego, zatem jogurty, kefiry i różne kiszonki, które stanowią przy tym doskonale źródło witamin.

Natomiast źródłem substancji prebiotycznych jest przede wszystkim błonnik, którego wysoką zawartością charakteryzują się rośliny strączkowe, szparagi, cebula, pieczywo i wiele innych owoców i warzyw.

Można też pomyśleć o gotowych preparatach probiotycznych i prebiotycznych, dostępnych w aptecznej sprzedaży. Z ich wykorzystaniem można wzmocnić organizm po przebytej kuracji antybiotykowej, przebytej chorobie układu pokarmowego lub zniwelować niekorzystnie skutki zbyt ubogiej diety.

Preparaty farmaceutyczne przyjmować można w formie płynów i kapsułek, natomiast dzieciom podać można żelki z probiotyczną zawartością.

Taką kurację poprzedzić należy konsultacją lekarską, która wskaże właściwe preparaty, ilość i częstotliwość ich dawkowania.