1 grudnia 2022 roku w Ratuszu Głównego Miasta w ramach projektu Czwartki w Muzeum Gdańska odbędzie się spotkanie z Aleksandrą Kucharską i Katarzyną Fiszer, autorkami książki „Smaki Gdańska”.
Podczas otwartej prelekcji przybliżone zostaną arkana kuchni świątecznej i najciekawsze przepisy kulinarne związane z celebracją Świąt Bożego Narodzenia. …
Sekrety dawnej gdańskiej kuchni świątecznej. Spotkanie w Muzeum Gdańska
– Podczas kolejnego spotkania poświęconego książce „Smaki Gdańska” opowiemy o świątecznej kuchni w dawnym Gdańsku. Przybliżymy najciekawsze receptury z XIX-wiecznej „Gdańskiej książki kucharskiej”, porównamy je ze współczesnymi przepisami oraz omówimy podobieństwa i różnice w przygotowywaniu świątecznego jedzenia w wieku XVIII, XIX i teraz – mówi Aleksandra Kucharska, współautorka książki. – Serdecznie zapraszamy na spotkanie i mamy nadzieję, że dzięki niemu oraz wskazówkach kulinarnych, które specjalnie wybrałyśmy i przygotowałyśmy, nadchodzące spotkanie wigilijne w rodzinnym gronie zaskoczy mile wszystkich domowników.
Zobacz też – folia w płynie
Po prelekcji będzie można nabyć publikację „Smaki Gdańska”. Książka powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów. Publikacja jest albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak by można je było wykonać we współczesnej kuchni.
Książka „Smaki Gdańska”
Autorki:
Katarzyna Fiszer – fotograf i stylistka, założycielka firmy Food&Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej.
Aleksandra Kucharska – muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni.
Zobacz też – Masaż: Klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia
„Smaki Gdańska odtworzone na podstawie XIX-wiecznej „Gdańskiej książki kucharskiej” w nowej odsłonie opisały i zilustrowały Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy”
Wydawnictwo: Bernardinum / Pelplin
Ilość stron: 256
Sekrety dawnej gdańskiej kuchni świątecznej;
Spotkanie w ramach cyklu Czwartki w Muzeum Gdańska;
Ratusz Głównego Miasta, Wielka Sala Wety, ul. Długa 46/47
Data: 1 grudnia 2022 (czwartek), godz. 17.00-18.00