Najlepszy blat kuchenny powinien harmonijnie łączyć trwałość, funkcjonalność, odporność na uszkodzenia mechaniczne i walory estetyczne. Jak wybrać ten, który okaże się strzałem w dziesiątkę? Sprawdźmy.
Blat kuchenny to powierzchnia narażona na intensywną eksploatację, kontakt z płynami, substancjami chemicznymi, gorącymi powierzchniami, a nierzadko także ostrymi przedmiotami. Aby zachował swoją funkcjonalność i walory estetyczne przez lata, warto dokładnie przemyśleć jego wybór.
Najpopularniejsze blaty do kuchni
Największą popularnością cieszą się obecnie blaty kuchenne wykonane z drewna, kamienia, szkła i spieków kwarcowych. Jakie są wady i zalety każdego z materiałów?
- Drewniane blaty do kuchni świetnie sprawdzą się w klasycznych, ponadczasowych wnętrzach. Dzięki swojej estetyce ociepli przestrzeń kuchni, nadając jej przytulnego charakteru. Choć wysokiej jakości drewno zapewni wieloletnią trwałość i wysoką odporność na wilgoć, kontakt z gorącymi naczyniami może negatywnie wpłynąć na estetykę powierzchni. Zagrożeniem dla drewnianych blatów są także rysy spowodowane ostrymi narzędziami.
- Kamienne blaty kuchenne podobnie jak te z drewna wyróżniają się klasycznym wyglądem. W przeciwieństwie do drewnianych blatów nie ocieplą wizualnie wnętrza, ale… je ochłodzą. Świetnie sprawdzą się więc nie tylko w tradycyjnie urządzonych kuchniach, ale także w tych zaaranżowanych w minimalistyczny sposób. Blaty z kamienia są odporne na uszkodzenia i wilgoć. Z powodzeniem poradzą sobie także z gorącym garnkiem czy patelnią. Sporą niedogodnością może być jednak duży ciężar blatu. Jego montaż może więc wymagać specjalnego stelaża, który odciąży konstrukcję szafek.
- Szklane blaty kuchenne to znakomite rozwiązanie dla fanów nowoczesnych wnętrz. Zapewniają oryginalny efekt wizualny, będąc nie tylko funkcjonalnym, ale także dekoracyjnym elementem kuchni. Sporą wadą szklanych blatów kuchennych może być jednak ich cena. Ze względu na konieczność wykonania powierzchni na wymiar, są stosunkowo kosztowne.
- Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych to optymalne rozwiązanie, które pozwala połączyć wieloletnią trwałość, walory estetyczne, odporność na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Dzięki szerokiemu wyborowi wzorów spieków i kolorów z powodzeniem znajdziesz ten, który do złudzenia przypomina naturalny kamień, drewno czy inny preferowany przez Ciebie materiał. W przeciwieństwie do naturalnego kamienia, blaty spiekowe są bardzo lekkie, a ich montaż jest banalnie łatwy i nie wymaga dodatkowych wsporników. Blaty ze spieków są odporne na wilgoć, wysokie temperatury i substancje chemiczne. Zdecydowana większość posiada antybakteryjne i antypleśniowe powłoki co przy kontakcie z żywnością jest ogromną zaletą. Dodatkowym walorem jest łatwa konserwacja i odporność na ścieranie.
Wybór blatu kuchennego to decyzja. którą podejmuje się na lata. Warto podjąć ją świadomie, drobiazgowo analizując nie tylko estetykę, ale także zalety i wady dostępnych na rynku materiałów.
Źródło: https://www.e-stone.pl/