W połowie grudnia miłośnicy kulinarnych smaków z pewnością zainteresują się imprezą na Stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk.
W dniach 14-15 grudnia odbędzie się Festiwal Pierogów Świata – niezwykła podróż przez kulinarne bogactwa wielu kontynentów. Raj dla smakoszy, którzy będą mogli skosztować pierogów polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich, hinduskich i wielu innych.
Festiwal Pierogów Świata w Gdańsku
Pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi – także w Gdańsku!
Właściwe każdy ma na nie swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone – możliwości jest właściwie nieskończona liczba.
Dla każdego znajdzie się coś miłego. Gwarantujemy, że każdy smakosz będzie usatysfakcjonowany i opuści imprezę szczęśliwy, z pełnym brzuchem
Spróbujcie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali! Zapraszamy na niezwykłą, pierogową ucztę.
Kilka ciekawostek o pierogach
Pierogi powszechnie kojarzone są z polską tradycją kulinarną, jednak za ich ojczyznę uznawane są dalekie Chiny. Pierogi trafiły do Europy w XIII stuleciu, do czego być może przyczyniły się pierwsze kontakty z tym odległym krajem, z pewnością też mongolskie podboje i swoisty przepływ dalekowschodniej kultury, również w kulinarnym wydaniu.
Według legendy polski rozdział historii pierogów otworzył św. Jacek Odrowąż, który zakosztował tej potrawy w klasztorze dominikańskim w Kijowie i bez zbędnej zwłoki wrócił z recepturą do Krakowa. Postać zafascynowanego pierogami świętego upamiętnia nazwa gdańskiej Baszty Jacek. Przez setki lat w społecznym obiegu krążyło też określenie ’Święty Jacku z pierogami!” przypominające o kulinarnych zasługach tej wybitnej postaci.
Ile prawdy w tej legendzie – nie wiadomo. Z pewnością jednak pierogi trafiły do Polski z ziem ruskich. W tym miejscu warto przypomnieć – pierogi ruskie z państwem rosyjskim niewiele mają wspólnego i wynikająca ze współczesnych przesłanek niechęć do tej odmiany pierogów nie ma sensu.
Pierogi kojarzą się z mniejszymi objętościowo porcjami, ale uwaga – pojedynczy pieróg biłgorajski może ważyć ponad kilogram!
Pierogi cieszą się uznaniem w wielu kulinarnych kulturach świata, oczywiście funkcjonują w nich po różnymi nazwami. W Hiszpanii jako calzone, w Brazylii jako coxinha, a w Meksyku są znane jako empanadas. Różnią się przy tym sposobem przyrządzania, farszem i oczywiście smakiem.
Na gdańskim Festiwalu Pierogów Świata odmian z wielu kontynentów też nie zabraknie.
Festiwal Pierogów Świata w Gdańsku;
Stadion Polsat Plus Arena Gdańsk;
ul. Pokoleń Lechii Gdańsk 1, 80-560 Gdańsk;
14-15 grudnia 2024 r.
Szczegóły:
https://polsatplusarenagdansk.pl/event/targ-swiateczny-i-festiwal-pierogow-swiata/